Verhuren via Airbnb kan aardig wat geld opleveren. Is het dan echt alleen maar geld maken met je woning zonder beperkingen? Nee, lees verder en weet waar u rekening mee moet houden. Dit blogartikel ligt in het verlengde van ons blogartikel van 18 januari 2016 en is geschreven om u meer concrete handvaten te geven.

Verhuur van je woning via Airbnb valt doorgaans niet onder de dekking van je verzekeringspolis. Verzekeraars van een inboedel- en opstalverzekering hebben voor dergelijke verhuur uitsluitingsclausules opgenomen in hun polis. Zo wordt schade die door brand wordt veroorzaakt tijdens de periode van korte verhuur niet vergoed. Dit kan behoorlijk vervelend uitpakken als een heel appartementencomplex door de brand wordt getroffen. Let op, de huurdersgarantie die bijvoorbeeld Airbnb aanbiedt, kan niet gezien worden als een vervangend product voor een woningverzekering. Er zitten wat haken en ogen aan deze garantie, zo zijn bijvoorbeeld waardevolle goederen uitgesloten van deze garantie. Goede nieuws is wel dat er inmiddels een aantal verzekeraars zoals Nationale Nederlanden, Aegon en Centraal Beheer met een uitgebreide polis woningverzekering zijn gekomen dan wel op korte termijn gaan komen.

Als tweede handvat dient u rekening te houden met toestemming van een eventuele hypotheekverstrekker. Verhuurt u het toch zonder toestemming van uw hypotheekverstrekker dan moet u zich realiseren dat een hypotheekverstrekker normaliter gerechtigd is om de gehele hypotheeksom/de lening op te eisen.

Behalve toestemming van uw hypotheekverstrekker is bij appartementen toestemming van een VvE nodig. Doorgaans is er namelijk een verbod op verhuur opgenomen in een splitsingsakte of huishoudelijk reglement. Hier moet niet te lichtzinnig over gedacht worden, indien een lid van de VvE of het bestuur van de VvE u aanspreekt, moet u het verbod respecteren. Het is raadzaam om op voorhand de VvE stukken goed te bestuderen of er een verbod geldt en indien dat het geval is tijdig toestemming aan de VvE te vragen. Onder strikte eisen zijn sommige VvE hiertoe bereidt.

Vergeet svp ook niet het beleid van de Gemeente na te gaan ten aanzien van dergelijke verhuur. Sommige gemeenten stellen eisen aan de verhuur of achten een vergunning noodzakelijk. In ieder geval bent u over boekingen bij Airbnb toeristenbelasting verschuldigd. Afhankelijk van situatie en geval bent u wel al dan niet inkomstenbelasting verschuldigd.

Bewust van de haken en ogen, kan verhuur van uw woning voor korte periodes toch nog een leuk zakcentje opleveren. Daarnaast een bijkomend effect is dat u in contact komt met andere mensen.

Tenant Huurwoningen, 18 maart 2016
040-2110302, info@tenant-huurwoningen.nl